Allt man bör tänka på innan man väljer takplåt

Att välja takplåt till sitt hus kan kännas krångligt. Idag finns det många varianter för att få till ett fint plåttak och därför ibland svårt att bestämma sig.

Plåttak har länge varit en vanligt förekommande syn i de flesta stadsbilder. Snygga, räfflade tak som ger en rustik känsla med inslag av industri. Många är de som valt att lägga takplåt på sitt hus när tegelpannorna gjort sitt och inte längre är hela. Plåttak är nämligen kända för att vara väldigt hållbara.

Ser man sig om i sin hemstad lär man snabbt upptäcka att det finns många olika typer av plåttak. Självklart kan själva plåten ha olika färger, men även plåtens mönster och utseende kan variera kraftigt. Att bestämma sig för vilken typ av plåttak man ska ha på sitt hus kan därför vara knepigt.

En takplåt som håller

Det finns många anledningar att välja takplåt till sitt hus. Plåten är ytterst hållbar. Den klarar utan problem såväl väder som vind och ger ett bra skydd mot fukt så länge alla skarvar är täta. Plåten kan läggas i stora bitar vilket gör att så få skarvar som möjligt bildas på husets tak.

Dessutom är plåten väldigt lätt. Till skillnad från tegelpannor som väger mycket belastar inte takplåten husets konstruktion speciellt mycket. Trots detta isolerar ett plåttak på ett bra sätt. Detta för att det finns plats för luft under ett räfflat plåttak. Tack vare formen på plåten bildas faktiskt naturliga luftfickor under taket.

Så matchar man takplåt med huset

När man ska välja färg på sin takplåt kan det vara klokt att utgå ifrån vad som passar till husets övriga konstruktion. Bor man i ett hus där väggarna slår i någon mörk färg såsom grått eller svart kan ett plåttak i en mörk färg vara snyggt.

Ett svart plåttak och en mörkgrå fasad ger ett sobert och modernt intryck av huset. Har man ett hus i rött tegel och vill att taket ska gå ton i ton med fasaden kan en röd takplåt vara på sin plats. En klassisk takplåt som ger huset en välkomnande och klassisk framtoning.

Publicerat den
Kategoriserat som Tak