Största glädjen med rätt lekplatsutrustning

Kan man köpa fel lekplatsutrustning? Ja, det är helt möjligt. Fast inte om man först hör sig för med en lekplatsexpert, såklart. Då blir det alltid rätt.

Sådana finns, det är ett riktigt jobb, att vara lekplatsexpert. Det är nog det som varje människa egentligen vill vara. Men vad innebär det egentligen? Några olika arbetsuppgifter som man har som lekplatsexpert är till exempel att hitta material som inte skadar barnen eller miljön. Det innebär också att man letar efter sätt att inkludera och involvera naturen i barnens lek, förbättrat med några enkla anordningar.

Att skapa en lekplats är faktiskt inte så enkelt som det ser ut. En lekplats behöver fungera för alla åldrar. Ibland är det såklart mer specifikt. På en förskolegård så behöver man kanske en lite enklare lekplatsutrustning så man kan försäkra sig om att barnen inte kommer att skada sig när de leker på egen hand. Lekplatser på allmänna platser behöver plötsligt möta ett behov för alla åldrar upp till tidiga tonår.

Lekplatsutrustning gör skillnad i barnens lek

Ja, det gör faktiskt skillnad att ha en lekplats att gå till. Det behöver vara en trygghet för barnen, och för föräldrarna. Det behöver också vara något som stimulerar till mer lek och fantasi, något där barnen plötsligt kan komma på egna lekar. Det kan till exempel vara en lekplats med ett litet hus, en stol och ett bord. Plötsligt kan barnen vara på restaurang, café, banken eller hemma i köket. Oändliga möjligheter.

Större lekplatser kanske har plats för större utrustning. Skulle ni inte väldigt gärna vilja ha ett piratskepp på er lekplats? Och för den som redan i tidig ålder vill bli marinbiolog så går det säkert att följa med piraterna ut till havs. Pirater kan alltid tänka sig att kompromissa, om man mutar dem med äventyr och gömda skattkistor.