Bygga hus i Stockholm – så skapar du ditt drömboende

Är du sugen på att bygga hus i Stockholm? Det finns byggfirmor som erbjuder totalentreprenad och som även kan hjälpa till med ritningar och bygglovsansökan.

Det första man bör göra när man skall bygga ett hus är att bestämma hur mycket det får kosta. Ett sätt att hålla nere kostnaderna kan vara genom att välja ett färdigritat hus från en hustillverkare. Ett färdigritat hus levereras i olika delar men måste monteras av en byggfirma. Det gör att det också går snabbt att bygga huset vilket också håller nere arbetskostnaden.

Men vill man ha ett mer unikt hus och slippa kompromissa ska man i stället låta en arkitekt rita huset. Det finns även vissa byggfirmor med totalentreprenad som kan hjälpa till att rita huset. De har ofta arkitekter anställda eller så samarbetar de med en arkitektbyrå. Att låta byggfirman rita huset och sköta hela husbygget är ofta mer ekonomiskt.

Det är viktigt att man är noga i valet av byggfirma. Åk gärna och titta på hus som företaget har byggt och be även om referenser från tidigare uppdragsgivare och ring upp dessa och ställ frågor. Blev de nöjda med huset, höll man budgeten och blev det färdigt i tid, är några av de frågor man kan ställa.

Viktigt att skriva ett tydligt avtal med firman som ska bygga ditt hus i Stockholm

Hur mycket det kostar att bygga hus i Stockholm beror till stor del på hur stort man vill bygga. Andra saker som påverkar kostnaden är materialval och inredning, men även markarbetet. Man bör även räkna in kostnaden för tomten, samt byggfirman. 

Vissa byggfirmor är också dyrare än andra och därför ska man ta in offerter från två eller tre olika firmor för att jämföra priser. Men det är viktigt att man även tar hänsyn till referenser. Innan bygget påbörjas måste man även skriva ett ordentligt avtal med byggfirman. Detta ska vara så detaljerat som möjligt. 

Avtalet är främst till för att undvika missförstånd och för att man ska slippa förseningar och tråkiga extra kostnader. Men för att det ska vara giltigt måste byggfirmans namn och organisationsnummer stå med.